Inhoudsopgave
Het aanschaffen van een rashond zoals de Australische Herder is al zijn geld en tijd waard. Ja, je zult soms flink wat geld moeten investeren.
En ja, je zult het huisdier regelmatig uit moeten laten en flink wat tijd moeten investeren in zijn opvoeding. Maar daar krijg je ook wat voor terug. De ‘Aussie’ is een prachtige en goedhartige hond die jou erg gelukkig kan maken.
Niet alleen zijn uiterlijk is verbluffend, ook zijn intelligentie is van een hoog niveau.
De Australiër is makkelijk af te richten en te trainen, simpelweg omdat het dier erg slim is en een drang heeft om te gehoorzamen en om te doen waar jij blij van wordt.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australische Herder nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Australische Herder!
De prijs van een Australische Herder
Het kopen van een Australische Herder is één, het onderhouden en verzorgen van zo’n dier is iets anders.
Vaak is de aankoopprijs ook niet van de poes (maar van de hond): een ‘Aussie’ rashond kan bij een goede fokker soms wel 900 euro kosten en soms loopt die prijs wel op tot het dubbele daarvan.
Die prijs is zo hoog, simpelweg omdat er een grote vraag is naar dit intelligente hondenras. We zullen meer vertellen over de kosten en de investeringen die je moet doen om een hond als deze Australiër in huis te halen, maar eerst willen we je nog wat warmer maken voor deze hond door zijn geschiedenis te vertellen.
Het ontstaan van de Aussie en hoe hij in Amerika kwam
In tegenstelling tot wat de naam van onze rashond zou zeggen, komt de viervoeter eigenlijk helemaal niet uit Australië, maar werd het dier voor het eerst gefokt in de Amerikaanse staten Californië, Nevada en New Mexico.
Waarom dan toch die naam ‘Australische Herder’, vraag je je misschien af. Wel, dat komt omdat een deel van de voorouders vanuit Wales en Engeland via Australië naar Amerika kwam.
Een ander deel van de voorouders stamt uit Spanje en andere Europese landen. De schaapherders kwamen mee met migranten naar de VS.
Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australische Herder wordt ook uitgebreid behandeld in Australische Herder Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.
Het fokken met de rashond
In de laatste jaren van de 19e eeuw bleek de mix van Australische, Spaanse en Britse collies en schaapherders een groot succes. Boeren, ranchers en farmers konden het dier goed gebruiken op hun boerderijen.
Uit foto’s en overleveringen blijkt dat de viervoeter er nog heel anders uitzag – niet zoals het dier er vandaag de dag uitziet. Dat komt natuurlijk omdat de boeren er toen geen baat bij hadden om het dier op uiterlijk te fokken.
De herder moest gewoon zijn werk kunnen doen, slim zijn en makkelijk af te richten. Pas een halve eeuw later zou de viervoeter zijn huidige uiterlijk krijgen.
Het verschijnen van de standaarden
Die ontwikkeling kwam in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het waren verschillende lokale organisaties die de Australische Herders actief begonnen te fokken en effectieve regels en standaarden instelden voor dat fokken.
Dankzij deze inzet ontstond er een echt daadwerkelijk ras met standaarden. Ook de film Stub uit 1974 hielp mee met de bekendheid en uiteindelijk werd de hond in 1979 nationaal erkend.
In de jaren negentig werd de Australische Herder uiteindelijk ook internationaal gezien als rashond. Sindsdien is het huisdier ook in Nederland populair.
Een Australische herdershond kopen – de aanschafprijs
Ben jij van plan om een Australische Herder te kopen? Dan moet je rekening houden met een flinke aanschafprijs.
De Herder is enorm populair bij veel mensen in Nederland maar het aanbod is simpelweg niet zo heel groot. Het is helemaal niet gek om dus 1000 tot 1500 euro neer te leggen voor zo’n dier, maar soms wordt er zelfs 2000 euro gevraagd.
Die prijs is afhankelijk van een aantal factoren waar je eigenlijk wel verstand van moet hebben om een duidelijk bod te kunnen doen op een rashond.
Een dergelijke hond koop je natuurlijk het beste als pup, maar als je een wat goedkopere hond wil, dan kun je natuurlijk ook in het asiel kijken.
Zoek een goede fokker
Niet alle fokkers waar je een Aussie kan kopen zijn even eerlijk en fijn. Sommige ‘broodfokkers’ hebben Australische teefjes die enkele keren per jaar moeten werpen om zoveel mogelijk winst te behalen.
Dat zijn plekken die je maar beter kunt mijden, hoewel je misschien een minder hoge prijs betaalt. Het is beter om een goede fokker te vinden die over de juiste documenten beschikt.
Dat zul je natuurlijk ook terugzien in de prijs. Zonder de juiste documenten en de zwart-op-witte verzekering dat een dier voldoet aan de Nederlandse en Europese regelgeving moet je een dier nooit mee naar huis nemen. Is dit te duur, kijk dan eens bij een asiel.
Daar kan je vaak voor minder geld een hond mee naar huis nemen, maar het nadeel is daar natuurlijk dat je waarschijnlijk meer kwijt zal zijn aan dierenartskosten.
Kleuren maken het verschil
Wist je dat het uitmaakt welke kleur een Australische Herder is? Een Merle levert bijvoorbeeld flink wat meer geld op voor de fokker dan een Herder die gewoon roodbont of zwartbont is.
Het ligt er dus heel erg aan wat jij mooi vindt en of je het überhaupt belangrijk vindt om je hond in een bepaalde specifieke kleur te krijgen.
Zorg wel dat je voor jezelf duidelijk hebt welke kleur dat dan is en betaal er pas voor na een maand of drie: soms gebeurt het dat de kleur in de eerste drie maanden nog wat verandert, zeker van de ogen.
Hoe goedkoper, hoe duurder
Het klinkt misschien raar, maar hoe lager de aankoopprijs is, hoe meer geld je uiteindelijk neer zal leggen voor je rashond.
Dat komt omdat als je bezuinigt op de aankoop van een hond, je vaak meer geld kwijt zult zijn aan verzorging en aan bezoekjes aan de dierenarts. Een hond uit een asiel bijvoorbeeld is niet altijd even gezond en ook een goedkopere hond bij een broodfokker heeft meer kans op erfelijke aandoeningen.
Okay, je kan natuurlijk geluk hebben, maar die kans is kleiner. Wees in ieder geval wijs met het aankopen van een hond.
Een Australische herdershond kopen – de verzorging
Het betalen van de kostprijs is natuurlijk niet het enige wat je zult moeten betalen voor een rashond zoals de Aussie. Het kopen van dingen begint eigenlijk dan pas.
Je moet je bedenken dat je een hele hoop accessoires nodig hebt en een heleboel attributen moet kopen voordat je daadwerkelijk klaar bent om een rashond in huis te hebben als huisdier.
Alleen de brokken van de hond – natvoer en droogvoer – kunnen maandelijks al tientallen euro’s kosten en dus honderden euro’s per jaar.
De basale benodigdheden voor de hond
Er zijn een aantal dingen die je gewoon nodig zult hebben voor jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan een halsband met een lijn om jouw hondje uit te laten.
Daarnaast zul je ook het juiste hondenshampoo moeten nemen voor als je de viervoeter in bad wilt doen, een borstel voor het kammen van de haren en ja, ook jouw hond moet zijn tanden regelmatig gepoetst hebben.
Een Australische Herder is een hele energieke en intelligente hond en het is dus ook goed om hem een paar speeltjes en puzzels te geven, zodat er zowel fysieke als mentale uitdagingen in het leven zitten.
Als laatste is het goed om na te denken over een hondenmand of een hondenhok buiten.
Leer alles over jouw lieve Australische Herder
Wil je álles leren over jouw Australische Herder? Bekijk dan ook het Australische Herder Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!
Klik hier om het boek te bekijken →
De kosten van de dierenarts
Met een rashond als deze Australiër moet je echt wel minstens eens in het jaar naar de dokter toe. Zeker naarmate het dier ouder wordt kunnen er steeds meer erfelijke ziektes en aandoeningen de kop op steken en het is goed om er vroeg bij te zijn.
Hou er echter wel rekening mee dat het flink wat geld kan kosten om zo’n bezoek te plegen. Als je hond al een jaar of 7 à 8 is, mag je ook best vaker dan eens per jaar gaan.
Het is ook mogelijk om bij het kopen van een pup gelijk een hondenverzekering af te sluiten. Voor zo’n verzekering betaal je afhankelijk van wat voor een verzekering soms tot wel 20 tot 40 euro in de maand. Dat is veel geld en is natuurlijk ook afhankelijk van welk type hond.
Een hond kopen en verzorgen is niet goedkoop
De vraag die jij jezelf moet stellen is: kan je het hebben van een hond betalen? Een Australische Herder kost gewoon veel geld, zowel in de aankoopprijs als in het onderhoud en de verzorging.
Mensen die wel een hond nemen, maar deze eigenlijk niet kunnen betalen, zijn de grootste reden voor het feit dat asielen vol zitten met rashonden. Als je het geld niet hebt, kun je ook kiezen voor een andere soort hond die misschien niet bij een ras behoort of vraagt rond bij kennissen of zij misschien een nestje hebben.
Kortom, er zijn genoeg manieren om een hond te krijgen, maar bepaal zelf of je er wel zeker voor kunt zorgen. Wij weten uit ervaring dat een rashond echter zijn geld wel waard is.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australische Herder?
Bekijk dan het Australische Herder Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!