Home | Australische Herder karakter: wat moet je echt weten?

Australische Herder karakter: wat moet je echt weten?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben je op zoek naar een leuke hond om samen lange wandelingen te maken en wil je een echte kameraad hebben? Kijk dan zeker eens bij de Herdershonden of er een hond tussen zit die je aanspreekt. Er zijn tal van Herders waarvan de Australische Herder er ook eentje is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australische Herder nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Australische Herder!

Intelligente hond met veel energie

De Australische Herder, ook Australian Shepherd genoemd, is een intelligente, leergierige, waakse en bijzonder alerte hond. Het dier is onvoorwaardelijk trouw aan zijn mensen en zal er dan ook echt alles voor doen, zoals ze beschermen als er gevaar dreigt.

De hond heeft heel veel energie die het dier op de juiste wijze kwijt moet kunnen. Wanneer dit niet gebeurt, kan de Herder zich gaan vervelen en dat kan dit zelfs uitmonden in vervelend gedrag. Niet dat je daar het dier op aan mag kijken, want jezelf vervelen is natuurlijk nooit leuk.

Het is voor dit beestje nu eenmaal erg belangrijk om voldoende te kunnen bewegen. Dit moet je als baasje natuurlijk wel liggen. Ben je liever lui dan moe en zal je weinig met de hond ondernemen? Dan is een Australische Herder niet de beste keuze voor jou.

Hond die niet graag lang alleen is

Deze geweldige hond is niet graag lang alleen. Maar als het nu eens een keertje zo uitkomt dat het wel gebeurt, is het verstandig hiervoor een goede oplossing te zoeken.

Zorg bijvoorbeeld dat er iemand in huis komt zodat je Australische Herder niet te lang alleen is en toch kan spelen of wandelen. De hond naar een hondenopvang laten gaan is geen gek idee want daar kan het dier zijn energie zeker kwijt. De Australische Herder is simpelweg gek op zijn baasje. Het liefste brengt hij of zij zo veel mogelijk tijd met het gezin door.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australische Herder wordt ook uitgebreid behandeld in Australische Herder Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Slim dier dat snel leert

De Australische Herder is een hond die graag dingen leert die hij voor zijn baas kan doen. Zo kun je de hond prima bepaalde klusjes laten doen, kan het dier op de hondentraining allerlei trucjes uitvoeren en leert deze ook heel snel.

De hond is daarnaast dol op spelletjes. Dus het is zaak dat je het dier voldoende geestelijke uitdaging biedt. Zorg ervoor dat de spelletjes die je de hond laat doen, aansluiten bij zijn leeftijd en de vaardigheden. De Australische Herder is uitzonderlijk slim en zal snel doorhebben hoe iets werkt.

Om te voorkomen dat het dier zich gaat vervelen zorg je ervoor dat er veel variatie in de spelletjes zit en bied je met regelmaat iets anders aan om te doen. Het dier zal dat alleen maar leuk vinden. Je hoeft zeker niet te denken dat de hond snel moe is want de Herder heeft enorm veel energie.

Begin zo jong mogelijk met trainen

Zorg er altijd voor dat je de hond zo vroeg mogelijk begint te trainen. Een Australische Herder kan vrij eenvoudig getraind worden (het dier is immers bijzonder intelligent), maar het is wel belangrijk dat je dit als baasje op een consequente, doch zachtaardige manier doet.

De hond is leergierig en leert snel maar bij voorkeur volgens een zo duidelijk en vast mogelijk patroon. De Australische Herder houdt van ritme en regelmaat dus het is belangrijk dat je daar als baasje ook zoveel mogelijk aan probeert vast te houden.

Oja: en de communicatie tijdens de opvoeding is ook erg belangrijk. Ondanks het stoere uiterlijk is deze hond een erg zachtaardig beestje. Schreeuwen, boos worden of je stem verheffen werkt dus averechts. Blijft altijd vriendelijk en respectvol, ook als je hond iets niet goed doet. Schreeuwen zorgt alleen voor onzekerheid en angst bij je lieve Herder.

De hond houdt van regelmaat

De Australische Herder wordt gelukkig van regelmaat en routine. Probeer op ongeveer dezelfde tijdstippen te gaan wandelen, doe vaak dezelfde dingen (zonder dat het vervelend wordt) en voer het dier op gezette tijden. Dit is voor de Herder het prettigst.

Trainen doe je als baasje op een consequente manier waarbij het voor het dier duidelijk is wie de baas is. Als jij als baasje niet zo sterk in je schoenen staat en snel verslapt, merkt de hond dit direct en zal deze proberen de regie over te nemen. De hond mag best dingen zelf doen en kan dat ook maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. Zolang je je Australische Herder goed traint, is het een lieve en gehoorzame hond met pit.

Leer alles over jouw lieve Australische Herder

Wil je álles leren over jouw Australische Herder? Bekijk dan ook het Australische Herder Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken

Begin zo jong mogelijk met socialiseren

De Australische Herder kan, zoals bij veel andere herdersoorten het geval is, nog wel eens wat afstandelijk zijn naar mensen die het dier niet kent. Om ervoor te zorgen dat de hond niet agressief op vreemden reageert en ook goed kan omgaan met andere honden is het verstandig het dier zo vroeg mogelijk te socialiseren.

De hond is van nature niet agressief. Maar als zich een situatie voordoet waarin het dier de controle kwijtraakt of niet goed weet wat te doen, kan het wel zo reageren. Als je reeds je pup goed socialiseert kan dit voorkomen worden. Een goede socialisatie kan door het baasje zelf gedaan worden, maar het is een goed idee om je pup mee te nemen naar een puppycursus, waar deze kennis maakt met andere honden en de basisbeginselen al kunnen worden bijgebracht.

Puppy of volwassen Australische Herder?

Kies je ervoor om een puppy in huis te halen? Dan is het karakter van het dier nog niet volledig gevormd en kun je dit als baasje beïnvloeden. Door de Australische Herder puppy zo vroeg mogelijk te socialiseren wordt het karakter zo ontwikkeld dat je er, wanneer het dier eenmaal volwassen is, een lieve, heel trouwe en bijzonder beschermende hond aan hebt.

Bij een volwassen hond is het karakter reeds gevormd. Dit heeft als voordeel dat je weet hoe het dier in elkaar steekt. De hond kan ook dan nog dingen leren maar dit zal wel meer tijd in beslag nemen. De Herder is echter intelligent genoeg om ook als volwassen dier nog veel op te pikken.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australische Herder?

Bekijk dan het Australische Herder Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australische Herder wilde weten in één compleet e-book!”

Australische Herder Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Herder!

  • Wil je een Australische Herder kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australische Herder zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australische Herder trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Australische Herder de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australische Herders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het dit handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Australische Herder Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Australische Herder Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!