Home | Australische Herder kopen

Australische Herder kopen

⏱ Leestijd: 5 minuten

Zit jij erover na te denken om een Australische Herder te kopen? Dan is dat natuurlijk een bijzonder goed besluit. De ‘Aussie’ is echt een hele leuke, energieke en ook bijzonder slimme hond.

Dankzij zijn eeuwenlange ‘baan’ als schaapsherder kan het dier urenlang actief zijn en is hij ook goed in te zetten voor allerlei doeleinden. Het dier is enorm intelligent en daarnaast ook nog eens qua uiterlijk enorm mooi.

Kenners zullen zich geen mooiere en prachtigere hond voor kunnen stellen. In dit artikel zullen we je alle tips geven over hoe je het best een Australische Herder kunt kopen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australische Herder nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Australische Herder!

Het kopen van een Aussie rashond

Zoals we al zeiden, het kopen van een Australiër als huisdier is echt een goede beslissing. De viervoeter is aanhankelijk, lief, goedaardig en enorm energiek en je zult er ongetwijfeld veel plezier aan beleven.

Zorg wel dat je een dergelijke hond bij een goede fokker koopt en dat je weet waar je op moet letten als je een hond voor de eerste keer als pup gaat bekijken.

We zullen je hieronder wat meer tips geven over waar je op moet letten en hoe je een goede keuze maakt voor een pup, maar eerst vertellen we je graag meer over het ontstaan van dit prachtige ras.

De geschiedenis van het prachtige Australische Herder ras

Het klinkt natuurlijk heel gek als we zeggen dat de Australische Herder eigenlijk oorspronkelijk uit het wilde westen van Amerika komt, maar het is wel waar.

Het waren de farmers en ranchers in de staten Californië en New Mexico die de collie ‘ontwikkelden’. De naam dankt het dier aan het feit dat de voorouders een wereldreis maakten.

Het dier heeft namelijk zowel Spaanse als Britse en Australische herdershonden als voorouders. Al deze viervoeters kwamen mee met migrerende boeren naar de westkust van de VS.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australische Herder wordt ook uitgebreid behandeld in Australische Herder Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hoe de boeren de viervoeter fokten 

Hoewel de termen ‘Californische Herder’ en ‘Nieuw Mexico Herder’ ook wel bestaan, is vooral de pakkende term ‘Australische Herder’ blijven hangen.

Foto’s uit eind 19e eeuw laten echter zien dat het dier er toen nog niet uitzag als huidige Aussies. Het maakte de farmers in die regio immers niet zo veel uit hoe het dier eruitzag, als er maar gewerkt kon worden met de beesten.

Het ging dus vooral om intelligentie, werklust en een atletisch lijf. Het grote publiek wist toen nog niets van de hond af.

Hoe het grote publiek hem ontdekte

Dat kwam pas na de oorlog. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw begon het actief fokken met de Australische Herder op uiterlijke kenmerken.

Verschillende rasverenigingen zetten de standaarden vast van het dier. Langzaamaan kreeg de viervoeter nationale bekendheid, mede door een film uit Hollywood over de rashond in 1974.

In 1979 kreeg de rashond mede dankzij deze film officiële  erkenning in Amerika en anderhalve decennia later kwam die erkenning ook internationaal. Ook in Nederland is de ‘Aussie’ daardoor tot op de dag van vandaag populair.

Waar je het beste terecht kan voor een Australische Herder

Het is cruciaal om niet zomaar de eerste de beste Australische Herder op de kop te tikken. De kans dat je dan een kat (lees: hond) in de zak koopt is groot.

Veel mensen die het idee in hun hoofd hebben om een hond te kopen, gaan dan gelijk naar Marktplaats  en checken de eerste de beste advertentie.

Dat is echter waar mensen gelijk ook de fout ingaan. Veel slechte fokkers zitten immers op dit soort platforms en zetten gelikte advertenties op internet, terwijl hun honden eigenlijk heel onverantwoord zijn gefokt.

Hoe je zo’n slechte fokker herkent

Je herkent een slechte fokker niet door een beetje te scrollen op Marktplaats  en een hondje thuis te laten bezorgen. Nee, wij raden je aan om echt te gaan kijken bij de fokker thuis of in ieder geval op de plek waar de moeder hond met zijn nest vol puppy’s woont.

Dan kun je de hygiënische omstandigheden bekijken en kun je ook zien of de moeder en wellicht zelfs de vader aanwezig zijn. Vaak komen er weinig tot geen goede antwoorden bij de slechte fokkers en voel je al gauw dat er iets niet helemaal pluis is.

Zeker als er dingen op de papieren niet kloppen met de werkelijkheid is het goed om de auto weer in te stappen en verder te zoeken.

Hoe je een goede fokker herkent

Bij een goede fokker zul je gelijk weten dat alles anders is. Het grote verschil tussen een goede en een slechte fokker is de mate van enthousiasme voor het vak.

Een goede fokker heeft namelijk passie voor het maken van gezonde rashonden en het veredelen van het ras. Dat is wel anders dan de slechte fokker die niets weet van genetica en stambomen en gewoon zoveel mogelijk van hetzelfde soort pups ter wereld wil laten komen om ze voor een goede winstmarge te verkopen.

Een goede fokker heeft ook altijd zijn papieren op orde.

Waar kun je nog meer terecht

Naast fokkers zijn er natuurlijk nog meer plekken waar je een rashond kan kopen. Er zijn vaak ook gewoon huishoudens die hun best doen om een teef te laten werpen.

En vaak zijn deze huishoudens ook mensen die hun papieren op orde hebben. Wij raden je dan ook aan om gewoon eens te gaan kijken bij dit soort gezinnen die erg van hun honden houden.

Ga zeker kijken als ze in contact staan met fokverenigingen of rashonden organisaties – dan zit het namelijk zeker pluis. Een laatste optie die je hebt is om bijvoorbeeld te gaan kijken bij een kennel of asiel waar mensen hun rashonden achter in hebben moeten laten.

Hoewel deze dieren vaak wat ouder zijn, zit er misschien ook wel een goede hond in, die je kan redden van zijn eenzame bestaan. Ben jij een echte liefhebber van honden, dan is dat misschien wel wat jouw hart je vertelt dat je moet doen…

Dingen waar je op moet letten bij het kopen van een Aussie

Waar moet je op letten bij het kopen van een Australische rashond? Wel, allereerst is het goed om je eens in te lezen in de Nederlandse regelgeving omtrent het kopen van een hond.

Zo staat er in de wet dat je een hondje nooit weg mag halen bij zijn moeder als de pup nog jonger is dan exact 49 dagen of te wel 7 weken. In Europees verband is die eis nog strenger: uit het buitenland mag je een dier pas na 15 weken halen.

Een hondje moet voordat hij het huis verlaat zijn ontwormd, ingeënt, een paspoort in zijn bezit hebben en voorzien zijn van een chip. Als een fokker of een huishouden niet voldoet aan dit soort regels, dan is het zaak om gelijk weer in de auto te stappen en verder te zoeken.

Koop nooit zonder te kijken

Het is niet wijs om een hondje of pup te ‘bestellen’ zonder dat je er fysiek naar hebt gekeken. Er zijn zeker tijdens de coronacrisis steeds meer fokkers gekomen die een ‘puppy thuisbezorgen’.

Dat is echter iets wat je nooit moet doen. Je weet immers dan nooit in wat voor een omstandigheden de pup is grootgebracht. Misschien was het wel in een Oost-Europese werpfabriek voor hondenmoeders die elk kwartaal zwanger worden gemaakt.

Als je dan gaat kijken, kijk dan naar de hygiëne, naar de mate van socialisatie – komt een pup op je aflopen of is hij schuchter – en de toestand van zijn gezondheid. Als een pup snotterig is, tranen heeft in zijn ogen en een vale of vieze vacht, koop hem dan niet.

Leer alles over jouw lieve Australische Herder

Wil je álles leren over jouw Australische Herder? Bekijk dan ook het Australische Herder Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken

Ben je klaar voor een pup thuis

Als jij klaar bent om de beslissing te nemen en een pup mee naar huis gaat nemen, zorg dan dat jouw huis er klaar voor is. Neem geen pup als je er thuis geen plek voor hebt en geen voorzorgsmaatregelen hebt genomen.

Koop dus op tijd hondenvoer, op tijd een hondenmand en ga zo nog maar even door. Ook moet je de juiste hondentandpasta, de juiste shampoo en wellicht ook een hondenhok aanschaffen.

Kortom, een hond – en dat is zeker het geval met een energieke Australische Herder – kan jouw leven flink omgooien, dus wees voorbereid.

Hoe je verantwoord je Australische Herder koopt

In dit artikel hebben we besproken over hoe je op een verantwoorde manier een Aussie koopt. Die koop je niet zomaar één, twee, drie in een hondenwinkel en ook niet even via Marktplaats .

Je gaat eerst rustig kijken naar de hond, en hoe zijn broertjes en zusjes zijn en hoe moeder hond erbij loopt. Je moet antwoorden hebben op de vragen over documenten, het paspoort, de gezondheid en alle andere dingen die we hierboven hebben beschreven. Pas dan mag je erover na gaan denken of je daadwerkelijk de pup mee naar huis wilt nemen.

Wij geloven dat als je verantwoord en voorbereid op zoek gaat naar een Australische Herder, dat het leven met jouw rashond een stuk vrolijker en beter wordt. Veel succes op jouw speurtocht!

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australische Herder?

Bekijk dan het Australische Herder Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australische Herder wilde weten in één compleet e-book!”

Australische Herder Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Herder!

  • Wil je een Australische Herder kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australische Herder zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australische Herder trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Australische Herder de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australische Herders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het dit handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Australische Herder Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Australische Herder Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!