Home | Australische Herder soorten en kruisingen: welke mixen zijn er?

Australische Herder soorten en kruisingen: welke mixen zijn er?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Er twee soorten Australische Herders te onderscheiden waarbij het verschil in de vacht van het dier zit.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australische Herder nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Australische Herder!

‘Normale’ Australische Herder

Bij een ‘normale’ Australische Herder is de vacht middellang en heeft deze aardig wat verzorging nodig. De hond verliest vrijwel altijd haar maar komt ook twee keer per jaar serieus in de rui waarbij het haarverlies erger is. Je kunt de hond dan helpen door de losse haren uit de vacht te kammen waardoor deze minder irritatie veroorzaken.

Kortharige Australische Herder

Naast deze Australische Herder, bestaat er ook de kortharige variant. De korte vacht zie je minder en deze is geen probleem voor de hond zelf, maar eerder handig voor jou als hondenbezitter. De vacht van de kortharige Aussie is korter maar ook wat stugger en komt in dezelfde kleuren en patronen voor als die van de langharigere variant. De vacht valt niet steil naar beneden zoals bij de Aussie met langer haar het geval is maar staat meer rechtop.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australische Herder wordt ook uitgebreid behandeld in Australische Herder Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Geen karakterverschillen tussen deze honden

Verder is er geen verschil tussen beide honden te vinden en al zeker niet qua karakter. Voordeel voor jou als baasje is dat je de hond minder hoeft te borstelen en dat deze minder haar verliest. Zeker iets om goed in gedachten te houden als je een Australische Herder wilt aanschaffen. 

Welke kruisingen zijn er?

Vind je de Australische Herder een geweldig leuke hond die je graag als kameraad wilt hebben maar zijn er nog meer hondenrassen die je ook erg aanspreken? Dan is het lang geen gek idee om te bekijken of een kruising van de Aussie met een ander hondenras iets voor jou is. Zo krijg je van twee rassen het beste dat er bestaat.

De Australische Herder komt voor als kruising met de volgende hondenrassen:

 • Australische Herder x Border Collie
 • Australische Herder x Welsh Corgi Pembroke
 • Australische Herder x Poedel
 • Australische Herder x Labrador
 • Australische Herder x Siberische Husky
 • Australische Herder x Pomeriaan
 • Australische Herder x Golden Retriever
 • Australische Herder x Border Collie

Een veel geziene kruising is die tussen de Aussie en de Border Collie. De kruising wordt ook wel de Border Aussie genoemd. Beide ouderrassen lijken sterk op elkaar qua bouw en karakter. De kruising zal nagenoeg net zo groot zijn als een raszuivere Aussie en er ook op lijken. Wat voor kleur de hond krijgt is natuurlijk altijd even afwachten, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk bont zijn met meerdere kleuren in de vacht.

De vacht zal middellang zijn en heeft aardig wat onderhoud nodig. Je kunt zeker rekenen op mooi spitse rechtopstaande oren en bijzondere ogen bij deze kruising.

De kruising zal een levendige en actieve hond zijn die erg trouw is aan zijn baasje en niks liever wil dan samen dingen ondernemen. Daarbij horen ook klusjes voor de baas doen en samen wandelen, rennen of naar de hondentraining gaan. De ouders zijn per slot van rekening allebei werkhonden van origine.

De Border Aussie zal intelligent, leergierig en enthousiast zijn. Daarnaast is deze hond loyaal. Hij of zij zal altijd deel van de familie willen uitmaken.

Australische Herder x Welsh Corgi Pembroke

Als de Australische Herder met een Welsh Corgi Pembroke wordt gekruist levert dit als resultaat een Augi op. Het zal ongetwijfeld een hond worden met een aansprekende en lieve snuit waar mensen, zeker als het nog pups zijn, als een blok voor vallen. En jijzelf waarschijnlijk ook.

Deze kruising zal naar alle waarschijnlijkheid drie kleuren in de vacht hebben, te weten bruin, zwart en wit. De kruising zal wat kleiner uitvallen dan een raszuivere Australische Herder omdat een Corgi nu eenmaal een stukje kleiner is. Het hondje kan de oren zowel hangend als staand hebben.

De kruising zal een enthousiaste en vriendelijke hond zijn die niets liever wil dan spelen en dit lang kan volhouden. De hond wil bij zijn mensen zijn, is niet graag alleen en is altijd te porren voor een wandeling of een spelletje. De hond heeft veel energie die het beestje voldoende kwijt moet kunnen om verveling tegen te gaan. Zorg voor voldoende ruimte en uitdaging voor het dier.

Australische Herder x Poedel

Wanneer de Australische Herder met een Poedel wordt gekruist krijg je een Aussiepoodle of Aussiedoodle. Dit zal een middelgrote hond zijn die in allerlei kleuren kan voorkomen, gezien het feit dat beide ouderrassen bijvoorbeeld bruin, zwart, wit of bont zijn.

Hoe de vacht eruit komt te zien bij de kruising is altijd even afwachten. De Aussiedoodle kan een krullende vacht hebben zoals de Poedel, maar het kan ook een vrij langharige steile vacht zijn zoals de Australische Herder heeft.

Deze kruising levert een bijzonder energieke, speelse, lieve en intelligente hond op die veel uitdaging nodig heeft om zich niet te vervelen. Beide ouderrassen zijn slim genoeg om snel dingen op te pikken en willen graag leren, maar ook samen met het baasje dingen ondernemen. Zorg voor zoveel mogelijk fysieke en geestelijke uitdaging zodat je hond gelukkig is en zich niet verveelt. Je krijgt een waar maatje dat er ook nog eens leuk uitziet als je voor deze kruising kiest.

Australische Herder x Labrador

Ben je, zoals veel mensen, ook erg gecharmeerd van een Labrador? Dan is het goed om te weten dat ook dit ras met een Australische Herder wordt gekruist. De kruising staat ook wel bekend onder de naam Aussiedor. Het is een middelgrote hond met een halflangharige vacht die aardig wat vachtverzorging nodig heeft. De kleuren kunnen zwart, bruin of blond zijn, maar er is ook een grote kans dat je een bonte hond of eentje met vlekken krijgt.

De Aussiedor is een vriendelijke, aanhankelijke en loyale hond. Het dier houdt erg van spelen en actief bezig zijn. Rennen, spelen, wandelen, een parcours lopen: het is allemaal geschikt voor deze kruising die veel uitdaging nodig heeft om zich niet te gaan vervelen. Ben je zelf ook graag actief bezig met een lieve hond? Dan is dit een ideale kruising voor jou.

Australische Herder x Siberische Husky

Een kruising tussen de Australische Herder en een Husky leidt tot de Ausky. Deze kruising zal vrijwel zeker meer kleuren in de vacht hebben, omdat dit bij beide ouderrassen ook het geval is. De hond krijgt een middellange tot lange vacht die veel verzorging nodig heeft. Daar is natuurlijk niets mis mee als je dat niet erg vindt om te doen, maar het is wel even iets om rekening mee te houden. Het wordt een bijzondere hond om te zien, met mooie ogen en rechtopstaande oren.

Beide ouderrassen zijn intelligent en nooit te beroerd om iets te doen voor hun baasje. Ze werken graag maar zijn ook dol op spelen, rennen en leveren goede prestaties op de hondensport. Ben je als baasje ook graag actief, veel thuis en heb je alle tijd om samen met de hond dingen te ondernemen zoals bijvoorbeeld lange wandelingen? Dan zit je met deze kruising altijd goed. De energieke hond heeft voldoende uitdaging nodig zodat deze zich niet gaat vervelen en wordt niet snel moe.

Leer alles over jouw lieve Australische Herder

Wil je álles leren over jouw Australische Herder? Bekijk dan ook het Australische Herder Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken

Australische Herder x Pomeriaan

Een kruising die misschien wat minder voor de hand ligt maar wel voorkomt, is die tussen de Australische Herder en de wat kleinere Pomeriaan. De Pomeriaan is een Keeshondje dat aardig wat kleiner is dan de Australische Herder. De kruising zal dus ook kleiner uitvallen dan een raszuivere hond. Het is echter wel een geweldig leuke hond om te zien, met een vrij lange vacht die in allerlei kleuren kan voorkomen.

De kruising is speels, heeft veel energie en houdt er erg van om dingen samen met het baasje te ondernemen. De hond kan een tikje eigenwijs zijn maar dat maakt het beestje er in onze ogen alleen maar leuker op.

De Aussiepom mag dan niet zo groot zijn, er zit genoeg pit en energie in om lange tijd te spelen of flinke wandelingen te maken. De kruising is niet zo geschikt voor kleine kinderen maar kan zeker met wat grotere kinderen, die het dier op de juiste manier weten te vermaken, opgroeien.

Australische Herder x Golden Retriever

Tenslotte noemen we een kruising tussen de Australische Herder en een enorm populair hondenras: de Golden Retriever. Deze kruising heeft de naam Australische Retriever gekregen. De middelgrote hond zal een langharige vacht krijgen die in een combinatie van meerdere kleuren voorkomt, te weten: zwart, bruin en blond. Je moet zeker niet raar opkijken als je een bonte of gevlekte pup in huis haalt bij deze kruising.

Zo lief als de kruising er uit ziet is hij of zij eigenlijk ook wel. Deze kruising is een vriendelijke, speelse, intelligente en lieve hond die met iedereen kan opschieten.

De hond kan zeker worden ingezet als waakhond maar blaft vooral uit enthousiasme als er mensen worden gesignaleerd. De hond is bijzonder energiek, doet graag spelletjes (en leert ze ook snel), maakt lange wandelingen en wil niets liever dan in het gezelschap van zijn mensen verkeren. Kortom, je hebt er een maatje voor het leven en een echte familiehond bij als je voor deze kruising kiest.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australische Herder?

Bekijk dan het Australische Herder Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australische Herder wilde weten in één compleet e-book!”

Australische Herder Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Herder!

 • Wil je een Australische Herder kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Australische Herder zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Australische Herder trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Australische Herder de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Australische Herders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het dit handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Australische Herder Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Australische Herder Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!