Home | Australische Herder korthaar

Australische Herder korthaar

⏱ Leestijd: 5 minuten

Herdershonden zoals ook de Australische Herder vallen onder enkele van de meest intelligente en slimme honden die er zijn. Bovendien kunnen dergelijke honden hard werken en worden ze nooit moe van het gehoorzamen van het baasje.

De Australiër echter heeft nog meer kenmerken die voor hem spreken. De mix van vachtkleuren in verschillende patronen van de herdershond zijn enorm interessant.

Over het algemeen hebben de van oorsprong Australische herdershonden lange haren, maar er bestaan ook kortharen. Over die korthaar zullen we het vandaag in dit artikel uitgebreid hebben.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australische Herder nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Australische Herder!

De Australische Herder korthaar

Als je een gewone Australiër neemt, zul je zien dat zijn vacht uit twee lagen bestaat. Je hebt een wat kortere onderliggende vacht die het beestje warm houdt en daarboven ligt een wat langere golvende of steile vacht die de viervoeter zijn prachtige uiterlijk geeft.

Bij de kortharige Australische Herder zijn zowel de onderliggende als de bovenliggende vachten kort. Er zijn heel wat redenen om een Aussie met korte haren te nemen.

Voordat we in detail treden over de kortharige ‘Aussie’, willen we je natuurlijk eerst wat meer vertellen over het ontstaan van dit hondenras.

Een Australische herdershond die niet uit Australië komt

De in dit artikel besproken Aussie komt eigenlijk uit Amerika. Je leest het goed – de Australische Herder is eigenlijk ontstaan en gefokt in de Amerikaanse staten Californië en New Mexico.

De naam dankt het dier onder andere aan het feit dat een deel van zijn voorouders meekwamen met immigranten uit Australië en Nieuw Zeeland. Andere voorouders stammen af van herdershonden uit Groot-Brittannië en Spanje.

Amerikaanse boeren begonnen met de verschillende herders te fokken.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australische Herder wordt ook uitgebreid behandeld in Australische Herder Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hoe de hond populariteit kreeg

Het is dus helemaal niet gek dat de Aussie ook wel een ‘Californische Herder’ of zelfs een ‘New Mexico Herder’ wordt genoemd in de VS. Toch is de naam ‘Australische Herder’ het meest blijven steken.

In die jaren voor de Tweede Wereldoorlog moest de hond vooral werken op de boerderijen en schapen en koeien hoeden. Dat is dan ook de enige reden waarom er met het dier werd gefokt: hij moest hard werken, slim en intelligent zijn en makkelijk te trainen.

Pas later werd hij ook gefokt om zijn uiterlijk.

Hoe de hond officieel werd

De Australische Herder kreeg pas in de jaren negentig internationale erkenning.

Dat had de viervoeter te danken aan het feit dat er in de jaren vijftig al organisaties waren ontstaan die de standaarden van het ras vaststelden en die de verschillende ‘leden’ van het ras begonnen te registreren.

Ook kwam er hulp vanuit Hollywood met de Disney-film Stub, waarin een Aussie genaamd ‘Stub’ de beste hond in het wilde westen bleek. In 1979 kreeg de Australische Herder ook al nationale erkenning in Amerika. De kans is groot dat je de hond ook in Nederland tegenkomt.

Alle ins en outs over de Australische Herder korthaar

Iedere hondenkenner zou zich een langharige Australische Herder voor ogen halen, of in ieder geval een hond met een wat langharige vacht.

De meeste Aussies hebben inderdaad halflange haren. Bij de ene hond zijn die haren wat meer golvend, bij de andere wat meer stijl. Maar dat er lange haren aan een Aussie zitten, dat is heel normaal.

De lange vacht bestaat meestal uit een korte ondervacht en een lange bovenvacht. Maar ja, ook de korthaar bestaat. En nee, dat is niet het gevolg van een kruising met een ander ras dat toevallig korte haren had.

Misschien kom je er een tegen

Vanaf nu is het dus belangrijk om je ogen goed open te houden. Het is namelijk best mogelijk dat je vandaag of morgen bij jou in de wijk of in het dorp een dergelijke korthaar tegenkomt.

Als je zo’n beest ziet, sta dan even stil en neem hem in je op. Misschien is het wel jouw toekomstige hond. Net als de langharige Aussie, is ook de korthaar erg verbluffend mooi.

En natuurlijk is het karakter gewoon eender met de Australische Herder langhaar. Het dier – ook met korthaar – kun je echt wegblazen, zeker als er een beetje Merle in de vacht zit.

De korthaar komt over het algemeen in dezelfde kleuren als een langhaar ook zou doen.

Over de korte haren

Wetenschappers en genetici zijn het er nog niet over eens hoe het komt dat de Australiër soms in lange, dan weer in korte haren wordt geboren.

Waarschijnlijk is dat de oorzaak van het feit dat de dieren afstammen van een groot aantal Europese collies en herdershonden. Zowel de Spaanse herders als de Britse herders die lange tijd in Australië woonden hebben zowel lange als middellange en korte haren.

Het is dus logisch dat ook de Aussie de genen van de kortharen heeft geërfd, al komt dit natuurlijk iets minder voor. Over het algemeen kun je aannemen dat twee kortharen samen ook een korthaar voort zullen brengen.

Is een korthaar hypoallergeen?

Sommige mensen denken dat de Australische Herder korthaar dankzij zijn korte haren hypoallergeen is. Toch is dat niet het geval. Ook de korthaar kan haren verliezen, zeker in de ruiperiode.

Het is dus echt wel goed om dit beestje zeker in die periode regelmatig in bad te doen en te borstelen. Ben je allergisch, probeer dan dagelijks te borstelen en doe dat dan buiten met een mondkapje op, zodat er geen haren op je bank, op je tapijt en eigenlijk door het hele huis zullen komen te liggen.

Toch moet je weten dat zelfs als er geen haren rondslingeren dat er genoeg allergenen door het huis worden verplaatst: ook huidschilfers, tranen, minuscule deeltjes plas en poep kunnen allergische reacties bewerkstelligen.

Waarom je de Aussie korthaar al dan niet moet kopen

Uiteraard is de Australische Herder met korte haren een enorm mooie hond. Niet elke hondenkenner zal jouw korthaar echter als ‘Aussie’ kunnen identificeren, simpelweg om het feit dat het huisdier over het algemeen wordt gezien als een langharige hond.

Het is wel een zekerheid dat voorbijgangers en visite altijd met open mond naar jouw hond zullen kijken, zeker als de viervoeter een van de mooie kleuren van het ras Australische Herder heeft.

Wist je dat de kleuren van een kortharige hond er eigenlijk nog sterker bij naar voren komen. De haren zitten namelijk niet door elkaar.

Minder verzorging

Natuurlijk heeft een Aussie met korte haren aanzienlijk minder verzorging nodig dan een langharige Aussie. Je hoeft hem bijvoorbeeld echt niet elke dag te borstelen als het dier niet in de rui is.

Als de ruiperiode echt in alle hevigheid toeslaat kan je het dier wel elke dag borstelen, maar dat hoeft dus maar een aantal weken in het jaar. Ook hoef je de hond eigenlijk niet naar de trimmer te brengen en dat scheelt je zeker tientallen – zo niet, honderden – euro’s per jaar.

Ook hoeft de viervoeter eigenlijk nooit in bad: doe dat alleen als het dier erg vies is of gewoon stinkt.

Minder allergenen

Zoals we hierboven al een beetje hebben behandeld, kan je bij geen enkele hond zeggen dat mensen er geen allergieën door kunnen krijgen.

Zelfs al wil een fokker dat aan jou beweren, geloof hem niet. Vaak gebruiken verkopers van pups deze smerige verkooptruc als smoes om toch een hond te verkopen, ook al wordt het baasje er een beetje snotterig van.

Toch zit er natuurlijk een kern van waarheid in dat een kortharige hond net iets minder allergenen afstoot dan een langharige hond. Daarom raden we je aan in het geval van een allergie, dat je toch kiest voor een kortharige.

Zeker als je enorm fan bent van een Australische Herder, dan is het een goed idee om de kortharige variant te nemen.

Leer alles over jouw lieve Australische Herder

Wil je álles leren over jouw Australische Herder? Bekijk dan ook het Australische Herder Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken

Officieel

Niet elke rashond heeft een officiële erkenning voor zowel de langharige als de kortharige versie. Dat heeft het hondenras Australische Herder gelukkig wel.

Zelfs als je dus een korthaar in je bezit hebt, kun je er gerust mee doorfokken binnen het ras. Er is geen verbod op of iets dergelijks. Naar alle waarschijnlijkheid krijg je met een kruising tussen een kortharige en een langharige echter gewoon weer langharige – of middellang-harige – nakomelingen.

Dat is dus wel iets waar je rekening mee moet houden. Kruis een korthaar met een korthaar en alleen dan krijg je kortharige pups.

Redenen voor het kopen van een Aussie korthaar

Een van de grootste redenen waarom mensen een korthaar kopen van welke rashond dan ook, is omdat ze denken dat ze er minder allergisch voor zullen zijn.

Hoewel er een kleine kern van waarheid in zit, is het verschil nu ook weer niet significant groot. De beste reden om een Aussie met korte haren te nemen is dus gewoon omdat je het schitterend vindt om zo’n beest in huis te hebben.

De Aussie korthaar is misschien wel meer verbluffend en adembenemend als de Australische Herder met lang haar. Je hoeft je geen zorgen te maken – de Australische korthaar is net zo goed lid van het Aussie ras als de versie met lange haren.

Je kunt dus heerlijk en zonder zorgen genieten van jouw kortharige Aussie.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australische Herder?

Bekijk dan het Australische Herder Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australische Herder wilde weten in één compleet e-book!”

Australische Herder Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Herder!

  • Wil je een Australische Herder kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australische Herder zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australische Herder trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Australische Herder de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australische Herders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het dit handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Australische Herder Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Australische Herder Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!