Home | Australische Herder blue merle

Australische Herder blue merle

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Australische Herder waar we het in dit artikel over hebben, heeft echt de zogenaamde ‘wauw-factor’. Er zijn maar weinig honden die zo mooi zijn en zo geliefd zijn bij hondenkenners als deze Australiër.

Dat is niet alleen het innerlijk – de viervoeter is bijzonder intelligent, slim en heeft bakken aan energie – maar ook het uiterlijk. De ‘Aussie’, zoals het dier ook wel wordt genoemd, is een verbluffende hond als het gaat om de kleuren en kleurencombinaties waarin de hond komt.

In dit artikel is ons doel om al die kleuren te bespreken en dan om met name in te gaan op de voor- en nadelen van de van de buitenkant schitterende Blauwe Merle.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australische Herder nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Australische Herder!

Het scala aan kleuren van de herdershond

De prachtige herdershond uit het land ‘down under’, komt in verschillende kleuren.

Volgens de Nederlandse standaarden voor de fok, mag het dier in vier verscheidene kleursoorten komen. Voordat we een overzicht geven, moeten we eerst even het begrip ‘Merle’ uitleggen.

Merle is de benaming van het gen dat zorgt voor spikkels of ook wel ‘schimmel’. Als de zwarte Aussie een Merle gen meegeeft aan zijn pups, dan worden de pups vaak ‘blauw’ genoemd, aangezien de zwarte kleur ‘verschimmelt’ en grijsblauw wordt.

De kleur bruin is eigenlijk hetzelfde als rood en ook hier zie je dat de rode kleur een beetje rossig wordt als er een Merle gen wordt meegegeven. Hieronder staat een overzicht met de afzonderlijke kleuren van de Australische herder.

Basiskleuren * Combinaties en patronen
Zwart Egaal * en Tan Tweekleur Driekleur
Blauw Merle Merle Merle en Tan Merle en Wit Merle, Wit, Tan
Rood Egaal * en Tan Tweekleur Driekleur
Rood Merle Merle Merle en Tan Merle en Wit Merle, Wit, Tan

* De basiskleuren van de Australische Herder komen eigenlijk vrij weinig voor als egale vachtkleur: er is technisch gezien altijd wel een andere vachtkleur te herkennen.

Meer info over de Blue Merle

Als we het hebben over de Blue Merle, dan gaat het hier dus over een combinatie van kleuren die op een spikkelige wijze zijn aangebracht op de hond in verschillende gradaties.

Sommige Blue Merle Aussies zijn volledig bedekt met een wit-blauwe spikkelvacht. Andere Blue Merle Australiërs hebben ook witte vlekken, gedeelten van het lichaam in tan of een combinatie van alle drie. Zeker de combinatie van drie kleurpatronen (Merle, Wit en Tan) is verbluffend en mooi.

Over het algemeen hebben de blauwe Aussies een zwarte neus, maar ook op de neus kunnen soms spikkels zitten.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australische Herder wordt ook uitgebreid behandeld in Australische Herder Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

De ogen van de Blue Merle

De hond die zijn naam dankt aan de ‘Terra Australis’ heeft over het algemeen drie mogelijke oogkleuren – bruin, een goud- of amberkleur of blauwe ogen. Bij de Blauwe Merle, echter, zijn er flink wat meer mogelijkheden en combinaties.

Er is bijvoorbeeld de kleurencombinatie van blauwmarmer met bruin erdoorheen, wat de ogen prachtig maakt. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid voor de Blauwe Merle om twee verschillende kleuren ogen te hebben, zoals links blauw en rechts bruin of links goudkleurig en rechts blauw.

Al deze opties maken elk beest weer uniek.

De Blue Merle en zijn gezondheid

De hond uit Oceanië is over het algemeen niet de meest sterke hond als het gaat om zijn gezondheid. Hij heeft net als veel andere rashonden erfelijke aandoeningen die in de bloedlijnen van het ras zijn komen te zitten door de jaren heen.

Dat geldt helemaal voor de verschillende Merle varianten. Deze honden hebben een grotere aanleg om blind te worden op den duur of om zelfs doof te worden.

Merle honden die zowel het gen van hun vader als van hun moeder erven, kunnen zelfs al blind en doof worden bij geboorte. Let op! Het wordt dus afgeraden om te fokken met twee Merle honden.

Het ontstaan van de Australische Herder en zijn kleuren

Wist je dat de Australische Herder soms ook wel eens ‘Californische Herder’ of ‘New Mexico Herder’ wordt genoemd? Dat komt omdat de viervoeter daar oorspronkelijk vandaan komt.

De term ‘Australische Herder’ klopt dus eigenlijk niet zo goed. De enige reden waarom die term bestaat is omdat sommige voorouders van het ras een tijdlang in Australië woonden: die kwamen daar terecht vanuit Groot-Brittannië.

De Australische Herder is een mix van herdershonden uit Australië, Groot-Brittannië en Spanje en wellicht ook andere Europese rashonden.

Een echte boeren herdershond

De reden waarom de hond in Californië en omliggende staten werd gefokt is niet zo moeilijk te bedenken. Boeren hadden immers veel vee en een hond kon prima helpen met het drijven van koeien, schapen en ander vee.

Ze fokten het dier dus vooral op die kenmerken – hij moest slim zijn, hard kunnen werken en makkelijk te trainen zijn.

Qua uiterlijk maakte het hen niet zoveel uit hoe het dier eruitzag, als hij maar kon werken. Pas later kwamen er fokstandaarden.

Hoe de herder erkenning kreeg

In 1974 kwam er een film uit met de naam Stub. Die hond – een Australische Herder – zou de ‘beste koeiendrijver in het wilde westen’ zijn geweest.

De film was onderdeel van een lobby om de Aussie te laten erkennen. Al sinds de jaren vijftig waren mensen bezig geweest met verenigingen en organisaties om de viervoeter te registreren en te fokken volgens bepaalde standaarden.

Het wierp zijn vruchten af. In 1979 kwam er nationale erkenning en nog geen twintig jaar later kwam die erkenning ook internationaal. Sindsdien is het huisdier ook in Nederland bekend en hebben veel hondenliefhebbers een ‘Aussie’.

De historie van de kleuren

Als we kijken naar de verschillende kleuren van de Aussie, dan kunnen we die ook terugleiden naar de voorouders in Europa. Als we kijken naar de Britse hondensoorten dan kunnen we directe familiebanden zien tussen de Australische en de Schotse herdershonden of bijvoorbeeld de Border Collie.

Ook de Spaanse herdershonden, waaronder de Baskische herder, lijken enorm qua kleur en uiterlijk op de Australische Herder. Het zijn deze Europese herders die de kleur Merle meegaven aan de hond uit ‘down under’.

Meer over de combinaties aan kleuren van onze Aussie

Zoals we al zeiden hierboven zijn er vier verschillende soorten Merle Aussies. Over het algemeen komt de Merle, Wit en Tan het meeste voor. De oren zijn dan Merle, de neus, borst en poten zijn wit, en daar tussenin zitten vlekken tan.

Soms echter gebeurt het ook wel eens dat een hond helemaal Merle is. Deze honden zijn vaak zeldzaam en zijn dus echt wel wat meer geld waard.

Wij raden je echter aan om nooit veel meer dan 2000 euro voor een dergelijke hond te geven, dat is echt het maximum.  

Een verbod op Merle kruisen

Honden van onder andere ook het Australische Herder ras die de kleur Merle dragen, of het nu rood is of blauw, mogen niet met andere Merle honden worden gekruist.

Het gevolg is namelijk dat er een soort ‘dodelijke witte’ ontstaat. Het zijn viervoeters die een erg slecht immuunsysteem hebben, ziekelijk zijn, slecht tegen zonlicht kunnen en vaker blind en doof zijn dan normaal. Het is daarom in Nederland verboden om dergelijke honden met elkaar te kruisen om dit soort ‘dodelijke’ hondensoorten te voorkomen.

Enkele andere Merle soorten zijn dan ook familie van de Aussie – de Schotse Collie, de Shetlander en de Border Collie.

Wat de Blue Merle mooi maakt

Ondanks de mogelijkheid tot een ‘dodelijke’ nakomeling, is de Blue Merle nog steeds wel heel erg populair. Veel mensen vinden een bijna onnatuurlijke hond erg leuk.

Wat de beste Blue Merle Aussies zo mooi maakt, is als de verschillende spikkels en vlekken geen rand hebben, maar egaal over het lichaam als het ware ‘verwateren’. Dat effect maakt de Australische Herder Blue Merle enorm mooi, vinden veel liefhebbers.

Leer alles over jouw lieve Australische Herder

Wil je álles leren over jouw Australische Herder? Bekijk dan ook het Australische Herder Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken

Langharige vacht verzorging

Wees ervan op de hoogte dat ook de Blue Merle een (half) langharige hond is en het is dus goed om de haren regelmatig te borstelen.

Zeker als de hond in de rui is kan hij veel haren verliezen en het is wel zo prettig om die er gelijk weg te halen om zo een vervelend en vies gevoel bij de hond te voorkomen.

Je mag jouw Aussie ook eens in de twee à drie maanden in bad doen en naar de trimmer brengen om zijn Merle vacht mooi te houden.

Wat te doen met een blauwe Merle Australiër

Als jij in het bezit hebt van de Blue Merle, wat moet je dan doen? Het antwoord daarop is makkelijk: geniet er vooral heel veel van.

Het enige wat je niet moet doen is het kruisen van jouw Merle met een andere Merle om zo de ‘dodelijke witte’ te voorkomen. Kruisen met een andere Aussie mag natuurlijk wel.

Dat alles gezegd hebbende is de Merle niet ziekelijker dan andere, mits er natuurlijk maar één ouder Merlekleurig was. Als jij jouw hond liefhebt, regelmatig borstelt en schoonmaakt, dan zul je optimaal kunnen genieten van de prachtige vacht van jouw Blue Merle.

Veel plezier met jouw lieve en prachtige hond!

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australische Herder?

Bekijk dan het Australische Herder Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australische Herder wilde weten in één compleet e-book!”

Australische Herder Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Herder!

  • Wil je een Australische Herder kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australische Herder zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australische Herder trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Australische Herder de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australische Herders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het dit handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Australische Herder Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Australische Herder Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!