Home | Australische Herder fokker

Australische Herder fokker

⏱ Leestijd: 5 minuten

Als je nog nooit een Australische herdershond hebt gezien, dan heb je echt wat gemist. Als het gaat om de kleuren en kleurpatronen dan is dit een van de meest originele soorten honden die er bestaan.

Zeker de Merle versie van de hond – met de spikkels over een deel of over het hele lijf – is erg mooi. Een andere specialiteit van de Australiër is het feit dat het dier soms wordt geboren met een verkorte staart.

In dit artikel zullen we je alles vertellen over hoe je een goed exemplaar aanschaft bij de fokker en waar je op moet letten bij het kopen van zo’n viervoeter.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australische Herder nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Australische Herder!

Waar je een Australiër koopt

Nederland kent een groot aantal fokkers die fokken met rashonden – ook met de Australische Herder. Toch is het niet aan te raden om zomaar de eerste de beste hond, bij de eerste de beste fokker te nemen.

Er zitten immers veel rotte appels in het aanbod van rashonden. Sommige fokkers hebben immers helemaal geen interesse in het veredelen van een hondenras en willen gewoon zoveel mogelijk pups verkopen voor zo veel mogelijk winst.

Daarom is het cruciaal om altijd kritisch op weg te gaan naar een eerste ontmoeting met een nestje Australische pups. Je wilt immers niet met een ziekelijke of onverantwoord gefokte Aussie thuiskomen, toch?

Een goede fokker vinden

Hoe vind je een goede fokker, dat is de hamvraag die we in dit artikel zullen bespreken. Het is echt geen makkelijke vraag en het antwoord is niet altijd even duidelijk.

Elke fokker – een goede of een slechte – zal zijn best doen om een goede advertentie te plaatsen en om zoveel mogelijk hondjes te verkopen. Het verschil zit hem echter in de aanpak. De zogenaamde ‘broodfokkers’ proberen zoveel mogelijk winst te behalen en kijken niet naar stambomen of genetica, dat vinden ze niet interessant.

Een goede fokker zal er echter alles aan doen om een goede rashond op de wereld te zetten – zelfs als dat ten koste gaat van de winst. Het is namelijk voor zo’n fokker een passie!

Voordat we verder vertellen over hoe je een kritische houding aanneemt en waar je op moet letten, willen we natuurlijk eerst dat je wat nader kennis maakt met dit prachtige ras.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australische Herder wordt ook uitgebreid behandeld in Australische Herder Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

De historie en het ontstaan van de Australische Herder

De oorsprong van de Australische Herder ligt in de Amerikaanse staat Californië. Waar komt dan de naam ‘Australisch’ vandaan, zul jij je wellicht afvragen.

Wel, dat is een lang verhaal. De voorvaderen van de Aussie maakten wereldreizen: van Spanje naar Wales en Engeland en van Groot-Brittannië naar Australië.

Het waren uiteindelijk de Amerikanen die al die verschillende herdershonden met elkaar begonnen te kruisen en met name met die honden die emigrerende Australische boeren meenamen naar het westen van de VS.

Nog steeds kan je het dier een ‘Californian Shepherd’ noemen.

Hoe de hond populair werd

De herdershond die zijn voorouders in veel verschillende landen heeft, werd aan de Amerikaanse westkust vooral gefokt om actief te zijn op de grote ranches en boerderijen aldaar.

De boeren vonden de viervoeter prachtig omdat het dier intelligent was, hard kon werken en makkelijk te trainen was. Het uiterlijk maakte hen niet veel uit, als het dier maar kon werken.

Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog was het huisdier daarom alleen bekend op boerderijen en wist het grote publiek nauwelijks af van het bestaan.

Erkenning en fokstandaarden

Na de oorlog kwam er meer erkenning en bekendheid voor de hond. Onder andere de beroemde Disneyfilm Stub hielp de viervoeter aan bekendheid.

Er ontstonden rasverenigingen die nieuwe standaarden zetten voor de fok en de bloedlijnen werden geregistreerd. Uiteindelijk gingen ook nationale en internationale rassenorganisaties mee in het idee dat de Aussie een echt hondenras was. In 1979 en ook in de jaren negentig kwam er uiteindelijk internationale erkenning voor het beest.

Inmiddels is de Aussie niet meer weg te denken uit de hondenwereld en ook in Nederland is het dier erg populair.

Het kopen van een Australische Herder is een kunst

Op het moment dat ze het idee krijgt om een Australische Herder – of wat voor een rashond dan ook – gaat kopen, zouden veel Nederlanders gelijk surfen naar een website zoals Marktplaats  of iets dergelijks. Het is niet altijd aan te raden om het zo aan te pakken, aangezien er toch flink wat onbetrouwbare verkopers tussen zitten.

Je kunt het wel doen, maar doe het dan vooral om de prijs te bekijken. Voor het kopen van een echte rashond is het beter om rasverenigingen te schrijven die in contact staan met fokkers of bijvoorbeeld gezinnen die samen met fokkers een teef hebben doen laten werpen.

Dat soort plekken zijn vaak de beste plekken waar je een rashond kunt kopen.

Kijk naar de juiste prijs

Vaak is het zo dat je bij slechte fokkers een goedkopere prijs krijgt dan bij goede fokkers. Als je minder dan 900 – 1000 euro betaalt voor een rasechte Australische Herder, moeten er toch vraagtekens omhoog gaan staan en de spreekwoordelijke rode vlaggetjes moeten gaan wapperen.

Immers, de marktprijs voor dergelijke rashonden ligt in Nederland erg hoog. Sommige Australische Herders gaan bijvoorbeeld voor wel 2000 euro over de toonbank.

Ga kijken bij een fokker

Een tip die wij je graag geven is om nooit een hondje thuis te laten bezorgen. Zeker ten tijde van de coronacrisis – toen veel mensen thuis zaten en zich verveelden – boden mensen op internet aan om puppy’s thuis te laten bezorgen.

Doe dat dus nooit! Je kunt immers niet zien in welke omstandigheden zo’n pup is geboren. Voor hetzelfde geldt is de moeder een lelijk en ziekelijk beest en zijn drie van de vijf broertjes en zusjes al gestorven aan ziektes.

Dat zie je niet als je een netjes gewassen en geborsteld puppy langs krijgt gebracht. Als een fokker niet wil dat je langskomt, dan moet je natuurlijk de pup niet nemen.

Bij mensen thuis kijken

Zoals we al zeiden gebeurt het ook wel dat fokkers samenwerken met huishoudens.

Via de ras- en hondenverenigingen worden mensen gekoppeld aan elkaar en de fokker houdt telkens in de gaten welke honden met welke stambomen met elkaar moeten worden gekruist.

Een fokker kan je dus doorverwijzen naar een huishouden die net een nestje met rasechte honden heeft gekregen. Uiteraard moet je die alleen kopen als alle documenten aanwezig zijn.

Andere alternatieven

Als je het kopen van een Aussie bij de fokker te duur vindt, ga dan eens langs bij een asiel. Vaak zitten daar Australische Herders die al wat ouder zijn maar die om wat voor een reden dan ook uit huis zijn geplaatst.

Vaak kun je die dieren voor een paar honderdjes al mee naar huis nemen. Het nadeel: je weet niet wat de gedragsproblemen en gezondheidsproblemen zijn.

Het voordeel: je helpt een hond van zijn eenzame kennelbestaan af en geeft hem een nieuw leven.

Let op deze dingen bij het kopen van een Australische hond

De hond die jij koopt moet voldoen aan de Europese en Nederlandse regelgeving. Dat betekent dat het dier een chip moet hebben, een in heel Europa geldig hondenpaspoort, maar ook dat het dier is ingeënt en ontwormd op de juiste tijd.

Dat alles moet zwart op wit op papier staan en als een fokker dat niet hebt, dan raden wij het je af om een pup te kopen bij die fokker. De kans is immers groot dat er dan iets mis is met de pup.

Neem ook nooit een pup op deze manier als de fokker je korting daarvoor geeft.

Een goede gezondheid

Het is daarnaast cruciaal dat je gaat kijken naar de pup die je graag wilt kopen. Je moet immers kijken of de viervoeter op een hygiënische plek is opgegroeid, hoe de gezondheid is van moeder hond en van de broertjes en zusjes.

Bovendien kan je zo de pup zelf controleren. Een gezonde pup heeft geen pus in zijn ogen, geen snot rondom z’n neus en geen vale en vieze vacht.

Dat zijn allemaal kenmerken waar je een al dan niet gezonde Australische Herder pup aan kunt herkennen.

Leer alles over jouw lieve Australische Herder

Wil je álles leren over jouw Australische Herder? Bekijk dan ook het Australische Herder Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken

Een sociale pup

Als je een nestje met pups gaat bekijken, kijk dan vooral naar de mate waarin de diertjes zijn gesocialiseerd. Neem bijvoorbeeld die pup die het eerst met zijn kwispelende staart naar je toe komt rennen.

Dat is namelijk een teken dat de socialisatie goed is gegaan, dat het beestje niet schuchter of bang is voor mensen en dat hij het leuk vindt dat jij zijn nieuwe baasje wordt.

Kortom, let al van meet af aan een beetje op het karakter van het dier.

Een goede Australische Herder fokker vinden

Met de bovenstaande tips geloven we dat je een heel eind komt met het uitzoeken van de perfecte fokker. Zoek een fokker die een bijzondere passie heeft voor zijn werk.

Alleen dan weet je dat jouw Australische Herder op een goede en verantwoorde wijze is gefokt en geloof ons – daar heb je zijn leven lang profijt van.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australische Herder?

Bekijk dan het Australische Herder Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australische Herder wilde weten in één compleet e-book!”

Australische Herder Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Herder!

  • Wil je een Australische Herder kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australische Herder zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australische Herder trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Australische Herder de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australische Herders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het dit handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Australische Herder Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Australische Herder Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!