Inhoudsopgave
Een Australische Herder is een bijzondere herdershond. Het dier is middelgroot en zoals de naam het al zegt, is het een echte schaapsherder.
De halflange vacht en de vaak prachtige kleurencombinaties maken het dier erg speciaal. Een bijzonder kenmerk is de staart van de herder: sommige Australiƫrs hebben een korte of halflange staart.
In dit artikel gaan we het hebben over het Australische Herder puppy, waar je die moet kopen, waar je op moet letten en hoe je het beestje opvoedt!
👋 Voordat je verder leestā¦
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australische Herder nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Australische Herder!
Een puppy Australische Herder
Voorheen was een van de eerste dingen wat mensen deden met een Australische Herder, het couperen van de staart. Dat is echter in het diervriendelijke Europa al jaren verboden en je kunt er een flinke boete voor krijgen.
Als jij een puppy neemt van dit āmerkā, dan is het goed om te weten waar je op moet letten bij het kopen, maar ook om te weten hoe je een dergelijk beestje verzorgt en opvoedt. Hou altijd voor ogen dat een echte rashond zoals de Aussie echt wel een jaar of twee flinke training nodig heeft om tot een echte afgerichte AustraliĆ«r te worden.
De hond is dus lang niet voor elk huishouden geschikt.
Een Aussie pup aanschaffen
Een Australische Herder kun je het beste op jonge leeftijd in huis te nemen. Hoe jonger, hoe beter het is voor jouw relatie met de hond. Het beste is om het beestje zo rond de 8 Ć 12 weken in huis te nemen.
Tot die tijd doet de moeder hond veel taken in het opvoeden van de hondjes. Honden van dit Australische ras zijn erg energiek en houden ervan om altijd bezig te zijn. Dat is voor sommige baasjes vervelend, anderen vinden het helemaal geweldig.
Straks vertellen we je graag meer over de Australische pup, maar eerst willen we je wat meer vertellen over dit hondenras.
Let op:Ā Alles dat je wilt weten over jouw Australische Herder wordt ook uitgebreid behandeld inĀ Australische Herder HandboekĀ (100+ paginaās). Je kan het handboek bekijkenĀ via deze link.
De geschiedenis van het ontstaan van deze Australiƫr
Oorspronkelijk komt de Australische Herder uit Amerika. Wat?
Ja, je hoort het goed ā de herdershond komt uit de VS van A. Het waren namelijk Amerikanen in CaliforniĆ« die aan het einde van de 19e eeuw allerlei herdershonden uit Europa importeerden en die kruisten met bepaalde Australische en Nieuw-Zeelandse collies.
De Australische honden die ook een tijdlang in het land down under werden gebruikt als herdershonden, kwamen oorspronkelijk waarschijnlijk ook uit Europa en dan specifiek uit het Baskenland in Spanje.
Eigenlijk zou het logischer zijn geweest dat de viervoeter dus gewoon de Californische Herder zou worden genoemd, maar dat is dus niet zo.
De populariteit van de hond
De Spaanse herder uit Australiƫ, gefokt in Californiƫ, werd in het begin van de 20ste eeuw enorm populair bij boeren in het wilde westen. Het huisdier kon namelijk enorm goed helpen op de boerderij, had een bijzonder sterke wil om te werken en was erg intelligent en makkelijk te trainen voor het werk.
Het maakte de boeren natuurlijk niet zo veel uit hoe de hond er qua uiterlijk uitzag, als het dier maar goed en hard kon werken op de ranches.
Uiteindelijke erkenning en standaarden
Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam er ook bekendheid voor de hond in niet-boeren kringen. Het dier werd nu ook gefokt op zijn uiterlijke kenmerken, zeker de interessante kleuren van de hond, die enorm populair bleken te zijn.
In de jaren vijftig ontstonden er al rassenverenigingen die de standaarden van de hond vast begonnen te stellen. De ultieme erkenning van verschillende kennelclubs kwamen in 1979 en de jaren negentig van de vorige eeuw.
Sindsdien is de Australische Herder niet meer weg te denken als rashond in de toplijsten.
Dit moet je weten over de Australische Herder pup
Voordat je een Australische Herder neemt als hond, moet je van een aantal dingen zeker zijn. Ben je allereerst bereid om een energieke hond dagelijks meerdere keren uit te laten?
Ben je bereid om de viervoeter altijd te helpen om zijn fysieke en mentale uitdaging op niveau te houden? En ben je bereid om veel ā heel veel ā met het dier te spelen?
Doe je dat namelijk niet, dan kan het dier wat destructief worden en bijvoorbeeld gaan knagen aan je kussens. Als het antwoord op die vraag een volmondige ājaā is, dan mag je overgaan tot het kopen van een dergelijke pup. Twijfel je, dan is het helemaal niet erg om een wat rustiger ras te kopen.
De zoektocht
De zoektocht naar een Australische Herder is meestal niet zonder slag of stoot gepiept. Je kunt niet denken dat een beetje scrollen op Marktplaats Ā de beste opties oplevert.
Nee, je moet best wel een beetje zoeken naar een goede rasechte Aussie en je wilt natuurlijk ook niet in de valkuil trappen dat je per ongeluk een dergelijke hond bij een slechte fokker koopt.
Slechte fokkers kijken immers nauwelijks naar genetica en stambomen en willen gewoon zo veel mogelijk geld verdienen en maken moederhonden zo vaak mogelijk zwanger. Goede fokkers proberen echter de gezondheid van een hondenras te behouden en zelfs te verbeteren.
Hoe je naar een goede fokker zoekt, lees je op een andere pagina op onze website.
Gezondheid
Als je eenmaal een Aussie pup hebt gevonden en mee naar huis hebt genomen, is het goed om na te denken over hoe je het huisdier gaat verzorgen.
EƩn vraag die je eigenlijk gelijk aan jezelf moet stellen is: ga ik mijn pup verzekeren voor zijn toekomstige bezoeken aan de dierenarts. Hoewel een Australische Herder de eerste jaren niet veel ziek is, kan dat aan het einde van zijn leven wel voorkomen en zal dat flink wat geld kosten.
Het is echter cruciaal om nu al na te denken over die dingen, aangezien je de viervoeter niet meer zo makkelijk verzekerd krijgt als hij al wat ouder is.
Een Aussie pup voeren
Dezelfde dag dat je een Australische Herder mee naar huis neemt, zul je ook aan iets anders moeten denken ā voer. Ga dus gelijk naar de supermarkt of naar de dierenwinkel om het juiste voer te kopen voor jouw Aussie pup.
Je kunt daar eigenlijk niet mee wachten. Voor een pup geldt altijd dat je zijn voer precies moet afwegen, want een pup mag nooit te dik worden. Zijn gewrichten zijn immers nog niet ontwikkeld en die kunnen dus bezwijken onder een te groot gewicht. Koop ook altijd goed voer wat goed is voor een hond en bezuinig er niet op.
Geloof ons, investeringen hierin zullen altijd op den duur zijn vruchten afwerpen.
Verzorging
Wat je ook niet moet vergeten is dat je een pup regelmatig zal moeten verzorgen. Begin al van meet af aan met het borstelen van je pup, zodat hij er op volwassen leeftijd geen problemen mee zal hebben.
Als je regelmatig borstelt zul je zien dat de vacht mooi en glanzend blijft. Bovendien zorgt het voor een goede doorbloeding van de huid en dat maakt de hond fitter.
Poets regelmatig ook de tanden van je pup: dat mag zo eens in de week of zelfs vaker.
Jouw Australische Herder puppy opvoeden en africhten
Een van de dingen waar je eigenlijk gelijk mee moet beginnen, is het socialiseren van je pup. Speel veel met de pup, door veel knuffelen gaat hij zich veilig voelen in de buurt van mensen.
Als je hem leert om zindelijk te worden, is het goed om hem te belonen voor wat hij goed doet. Ga nooit slaan of schreeuwen tegen een pup, dat kan immers flink wat trauma geven, waardoor hij vals kan worden of in ieder geval terughoudend.
Een Aussie pup hoeden afleren
Een Australische Herder is een echte herdershond en dat betekent dat hij zich soms erg vervelend kan gedragen bij kinderen, maar ook bij andere dieren en voorbijgangers.
Hij wil immers dat iedereen in de pas loopt en hij wil iedereen beschermen. Hij zal dus met zijn neus kinderen een bepaalde richting induwen of gaan blaffen als ze iets doen wat in de ogen van de hond niet goed is.
Het is zaak om die herdersmentaliteit al op de puppyleeftijd af te leren.
Leer alles over jouw lieve Australische Herder
Wil je Ć”lles leren over jouw Australische Herder? Bekijk dan ook hetĀ Australische Herder HandboekĀ eens. In dit boek van 100+ paginaās ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!
Klik hier om het boek te bekijken ā
Een Aussie pup als vriend
Doe je alles goed, dan zal jouw Australische Herder jou zijn hele leven lang dienen. Het dier heeft namelijk een enorme werklust en wil graag doen wat het baasje blij maakt.
Hij zal nog liever dood neervallen dan jou teleurstellen. Dat is een van de mooiste karaktertrekken van deze hond.
Een prachtige Aussie puppy als vriend hebben
Het is echt een aanrader om een Australische Herder als hond te nemen.
Natuurlijk moet je zoān energieke hond wel zien zitten, maar als dat het geval is, dan kunnen wij je in ieder geval verzekeren dat je er een hoop plezier aan zult beleven.
De hond is werkelijk waar zowel innerlijk als uiterlijk een enorm lieve, zachtmoedige en sterke hond. Kortom, echt de moeite waard!
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australische Herder?
Bekijk dan het Australische Herder HandboekĀ eens. In dit e-book met meer dan 100 paginaās leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!