Home | Australische Herder mini

Australische Herder mini

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Australische Herder is zeker een van de meer populaire honden, al is hij niet heel erg bekend. Liefhebbers kunnen zich echter niet voorstellen dat er een mooiere hond kan zijn als deze Australiër.

Het dier heeft immers alles in zich – hij is enorm intelligent, het lichaam is atletisch en krachtig en de kleuren zijn erg origineel. Een van de mooie kenmerken die het huisdier interessant en intrigerend maken, is het feit dat veel van deze rashonden worden geboren met een ingekorte staart.

In dit artikel bespreken we de Australische Herder mini, een miniatuurversie van de ‘normale’ Australiër.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australische Herder nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Australische Herder!

Meer over de Australische mini

De Australische Herder komt eigenlijk helemaal niet uit Australië, maar is vooral in Amerika ‘geproduceerd’. De mini is ook een typisch Noord-Amerikaanse ‘creatie’ en aangezien de regels van het fokken met rashonden daar gewoon wat minder streng zijn, mag er veel meer.

De mini is een lief, schattig en bovenal een kleinere versie van de herdershond. Toch heeft het beestje door zijn kleine postuur soms wel een beetje psychische problemen – hij is een grote hond die vastzit in een klein lichaam.

Het beestje kan zich soms flink angstig voelen. Voordat we hier verder op ingaan moeten we natuurlijk wel wat meer over het ras zelf vertellen.

Of de Australische Herder wel echt uit Australië komt

Wist je dat de oorsprong van de Australische Herder eigenlijk officieel helemaal niet ligt in Australië? Het dier is eigenlijk een rashond geworden in het wilde westen van de Verenigde Staten, in onder andere de staten Californië en New Mexico.

Hoe komt de Aussie dan aan zijn naam? Wel, de voorvaderen van de schaapherder kwamen wel degelijk ook voor in Australië.

De hond is namelijk een mix van Spaanse herders en Britse herders die naar Australië werden geëxporteerd en die op hun beurt weer aan de westkust van de VS terechtkwamen.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australische Herder wordt ook uitgebreid behandeld in Australische Herder Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Aussie werd uiteindelijk populair

Soms noemde men de hond ook wel de Californische Herder, maar interessant genoeg is de naam ‘Australische Herder’ het meest blijven steken.

Zeker in die beginjaren, eind 19e eeuw, begin 20ste eeuw, waren er geen fokstandaarden en moest de viervoeter alleen intelligent, snel en werklustig zijn om mee te helpen op de ranches.

Het uiterlijk maakte geen zak uit: als het dier maar makkelijk af te richten was. Het duurde nog tot aan de jaren vijftig tot het dier ook bij het grote publiek bekend werd.

Hoe de officiële fok begon

Het officieel fokken met de Australische Herder begon eigenlijk pas in de jaren vijftig met de eerste rasverenigingen. Zij bepaalden de fokstandaarden en begonnen de verschillende rashonden te registreren en te documenteren.

Het was in deze tijd dat het huidige uiterlijk werd ‘gesticht’. Dankzij de film Stub – The Best Cow Dog in the West – werd de Aussie steeds populairder en kreeg het uiteindelijk in 1979 ook daadwerkelijke erkenning als rashond in Amerika en in de jaren negentig ook internationaal.

Ook in Nederland is het huisdier vandaag de dag enorm populair.

Hoe de miniatuurversie van de Australische Herder er kwam

De miniatuurversie van de ‘Aussie’ is oorspronkelijk net als de ‘normale’ versie, ontstaan in de Verenigde Staten en dan specifiek in de staat Californië.

Dat eerste fokken met een verkleinde versie van de rashond gebeurde in en rondom de jaren zestig, een tijd toen er nog niet heel strenge eisen waren rondom de fok binnen dit ras. De fokkers namen verschillende kleine honden die leken op Aussies en fokten ermee op het energieke karakter, de intelligentie en natuurlijk boven alles het kleine formaat.

De mini wordt echter niet gezien als afzonderlijk ras, het is gewoon nog onderdeel van het ras ‘Australische Herder’. De viervoeter heeft dus hetzelfde karakter, dezelfde standaarden en moet dus om een ‘Australische Herder’ te worden genoemd ook daadwerkelijk voldoen aan die fokstandaarden.

Erkenning voor de mini-versie

Uiteindelijk kreeg ook de miniatuurversie van de Australische Herder erkenning in Amerika. In 1983 gebeurde dat in Amerika nationaal – de National Stock Dog Registry registreerde het dier als de Miniatuur Australische Herder.

Vooral in de jaren negentig werd de kleine Aussie erg populair. Er zijn sinds die tijd meerdere rasverenigingen ontstaan die er alles aan doen om de miniatuurversie gezond te houden en daadwerkelijk in stand te houden.

Sinds 2019 heeft ook Nederland een officiële rasvereniging voor deze miniatuurhond. Je kunt dus ook in Nederland een officieel gefokte Australische Herder Mini krijgen.

Hoe de Australische Herder Mini er qua uiterlijk uitziet

Over het algemeen kunnen we stellen dat de Mini een lengte heeft van ergens tussen de 33 centimeter en de 46 centimeter. Normale Aussies hebben een schofthoogte van ergens tussen de 46 centimeter en 58 centimeter.

De Australische Herder Mini is dus echt wel een stukje kleiner. Aussie mannetjes worden namelijk nog groter dan gemiddeld – ze zijn over het algemeen 51 centimeter tot ongeveer 58 centimeter.

Dat in vergelijking met de Mini Aussies teefjes. Die zijn erg klein – ze worden niet langer dan 43 centimeter.

De lengte van de Mini

Het is cruciaal voor een Australische Herder Mini om te voldoen aan deze afmetingen. Je mag namelijk een Mini niet laten registreren als zodoende als het dier te klein is.

Als je immers doorfokt met (te) kleine Mini’s, dan wordt het algemene miniatuurras nog kleiner. Dat is niet echt het doel van de fokverenigingen en dus mag je er niet mee doorfokken.

Een te klein ras is ook zeker niet gezond. Natuurlijk geldt ook het andere uiterste: een Australische Herder Mini mag niet te groot zijn om het miniatuurras niet te laten doen groeien.

Andere uiterlijkheden van de Mini

Over het algemeen heeft de Mini een typisch Aussie uiterlijk. Net als de normale versie is ook de kleine versie erg levendig, aaibaar en energiek. Bovendien is het lijf van de kleine Aussie behoorlijk gespierd.

Je zult er net zo veel – zo niet, meer – lol mee beleven, omdat de viervoeter zo lekker levendig is en bakken met energie heeft. De Mini komt in dezelfde kleuren als de grote Aussie en komt in kleuren als zwart, rood, rood Merle en blauw Merle en de daarop gebaseerde mixen van die kleuren.

Net als de grote Aussie heeft ook de Mini de kans om een korte of verkorte staart te krijgen bij geboorte. Dat is een van de redenen waarom mensen erg gek op deze hond zijn.

De nadelen die de Australische Herder Mini meeneemt

Over het algemeen is het karakter van een Australische Herder Mini erg vergelijkbaar met de wat grotere Aussie. Hij wil ook zijn baasje altijd gehoorzamen, hij wil altijd bezig zijn met werken en hij wil nooit echt uitrusten.

Het uithoudingsvermogen van deze honden is echt verbluffend: hij wordt niet moe. Natuurlijk is dat soms vervelend voor het baasje dat de hond echt niet een dagje niet uit kan laten.

Vaak zul je meerdere keren per dag met de hond naar buiten moeten, ook als het regent. Als je dat niet doet, kan de hond destructief gedrag gaan vertonen.

Voordelen van de Mini

Natuurlijk zitten er wat meer voordelen aan een Mini. Over het algemeen hoef je het dier niet zoveel eten te geven als een Australische Herder op volledige grootte.

Bovendien zal dit dier echt wel wat eerder ophouden met rennen. Met zijn kleine onderstel zal hij iets minder lang druk kunnen zijn. Dat is een voordeel omdat je dan niet urenlang met het dier in de weer hoeft te zijn.

Tegelijkertijd, kan de viervoeter vanwege zijn wat kleinere formaat ook makkelijker in een klein appartement, mits je het huisdier natuurlijk op tijd uitlaat.

Leer alles over jouw lieve Australische Herder

Wil je álles leren over jouw Australische Herder? Bekijk dan ook het Australische Herder Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken

Nadelen van de Mini

Hierboven hebben we al een beetje verteld over de problemen die een verkleinde versie van de Australische Herder met zich mee kan nemen. Het dier heeft wat emotionele problemen vanwege het te kleine en bijna onnatuurlijke postuur.

Toch kan ook de Mini een herdersmentaliteit hebben en zal hij zich druk maken over kinderen, dieren en soms zelfs voorbijgangers die niet in de pas lopen.

En zoals we ook eerder vertelden, is dit ras wel echt een hond die veel energie heeft en die je niet te veel binnen mag laten zitten. Je wilt niet dat de hond uit het vervelen aan je bankstel of je kussens begint.

Is de Australische Herder Mini het kopen waard?

Ben je op zoek naar een huisdier, een mooie hond, maar weet je niet precies wat voor een hond je wilt nemen.

Als je erg gek bent op een Australische Herder, maar heb je niet helemaal het grote huis voor zo’n energieke hond, dan is het best een goed idee om een miniatuurversie van de Aussie aan te schaffen.

Op die manier heb je een hond die nét wat minder energie heeft en geschikt is voor de ‘kleine ruimtes’, maar nog steeds wel enorm levendig is. De Australische Herder Mini is dus echt wel een aanrader voor hondenliefhebbers met een wat kleine huis.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australische Herder?

Bekijk dan het Australische Herder Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australische Herder wilde weten in één compleet e-book!”

Australische Herder Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw Herder!

  • Wil je een Australische Herder kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australische Herder zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australische Herder trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Australische Herder de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australische Herders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het dit handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Australische Herder Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Australische Herder Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!